Kako prepoznamo mozaično intarzijo?

Koščke lesa so že nekdaj sestavili v vzorec in podobo, ki je potrdila njihovo identiteto, njihov odnos do lepega in željo, da predmetom dajo lasten pečat. Les je bil vedno material, ki so ga uporabljali za vse;  gradnjo, opremo, predmete, ja, celo za knjige, za papir in platnice. Sestavljen les v mozaiku je bil povsod; na lesenem stropu, na družinski mizi, opažu. Sestavljeni koščki lesa v intarziji so bili kot podpis na lesenih meščanskih skrinjah, komodah in »kostnih«, edinih omarah za shranjevanje. Mozaična intarzija je na platnicah knjig, na šivalnih strojih in na številnih šatuljah, ki so pomenile vez med ljudmi. Lesena mozaična intarzija je pomenila prestiž in identiteto, ki se je kot vrednota prenašala iz roda v rod.

Mozaična intarzija je po predhodnem načrtu izdelan ornament iz majhnih delčkov lesa.. Običajno so naše mozaične intarzije debele približno 0,8mm, po  dogovoru lahko tudi več. Dolžina intarzij je običajno 1m.  Dimenzijsko so naše intarzije izdelane z natančnostjo +- 0,05mm. Zelo pomembno je tudi, da med posameznimi sestavnimi delčki mozaika ni praznih prostorov. To lahko ugotovimo tako, da pogledamo mozaično intarzijo proti svetlobi. Skozi našo, kvalitetno izdelano mozaično intarzijo se ne sveti.

 V naših natančno ročno narejenih izdelkih se skriva več kot 40-letna tradicija izdelovanja mozaičnih intarzij družinskega podjetja Franc Demšar s.p. Intarzija predstavlja ohranjanje odnosa do lesa. Naše mozaične intarzije ponovno odkrivajo skrivnost lesa, ki šele ob srečanju z drugim lesom, v mozaiku, zasije v barvah, toplini, svetlobi in zamolklosti. Mozaik lesa naredi zgodbo intarzije, ki nosi svojo energijo in lepoto. Mozaične intarzije krasijo podobe harmonik, pohištva in drugih lesenih izdelkov. Intarzija je združena energija lesa in človeka, je pogovor med naravo in človekom.

Les je intarzija, intarzija je zgodba….o podobi, umetnosti, želji, identiteti, energiji, …je zgodba o babičini šatulji, mamini komodi, tetinem šivalnem stroju, dedkovi harmoniki in bratovi kitari,…

Na naših  mozaičnih intarazijah boste našli široko paleto motivov, od enostavnih geometrijskih mozaičnih intarazij, do najbolj zahtevnih fantazijskih mozaičnih intarazij (labod). Vmes so še različni cvetlični vzorci mozaične intarazije (planike, nagelj, vrtnica …), šahovnice, meandri, zvezdice in z vseh štirih strani zaključene ornamentalne kompozicije mozaičnih intarazij.